ברכת האילנות - ניסן
בחודש ניסן יש מצווה מקסימה ומחייה, מצווה של הודי'ה לקב"ה שברוב טובו מחזיר ומחייה את הפרחים שעל גבי העצים. הם חוזרים לחיים ושוב מלבלבים ופורחים. הפריחה מרחיבה את הלב והנשמה ומזכירה לנו שהחיים הם מעגליים. הם לא כפי שלפעמים אנו מדמיינים בטעות - הולכים וקמלים מלידה ועד סוף החיים. הם פעם פורחים באביב, ופעם משירים עלים בסתיו, ולכל עונה היופי והמשמעות שלה. יש זמן לכל דבר כפי שאמר שלמה המלך, "עת לכל וזמן לכל חפץ". והאביב הוא זמן הפריחה, הזמן שבו אנו מלבלבים כמו העצים, הלבבות שוב פועמים, הריחות הטובים שוב את ריחם מפיצים. והעץ ואנחנו הולכים וגדלים, מעונה לעונה, משנה לשנה, בתחילה גדלים בממדים ולאחר מכן גדלים בערכים, והופכים להיות עצים יותר נבונים שמעריכים כל רגע ורגע של חיים קדושים ויקרים. שמעריכים את הזכות להיות חלק מאותה בריאה מופלאה שמתחדשת מעונה לעונה.
ולכן פעם בשנה אומרים בשמחה והוקרת תודה את הברכה המקסימה.
אומרים אותה בחודש ניסן כשרואים עצי פרי מלבלבים ופורחים - לפחות שני עצים - ועדיף לפי הקבלה לצאת מהעיר. אפילו לצאת במיוחד ולחפש עצי פרי על מנת לזכות בברכה ובמצווה החשובה. חשוב שהם לא יהיו עצים מורכבים (כשמרכיבים עץ אחד על עץ שני כפי שעושים הרבה פעמים בעצי הדר). אם אלו עצים משבעת המינים הם לעולם לא יהיו מורכבים (כי לא ניתן להרכיב אותם) וחוץ מזה אין תנאים.
על מעלת ברכת האילנות כותב ה"בן איש חי" בספרו "אורח חיים": "מי שנזהר בברכה זו - עליו נאמר: "ראה ריח בני כריח שדה אשר ברכו ה' "(בראשית כז' כז-כח').
על אף שיש החולקין האם גם נשים מברכות את הברכה בשל הטענה שזו "מצווה שהזמן גרמא", לפי הלכה שפסק הרב עובדיה יוסף זצ"ל נשים מברכות גם הן היות שאמנם זמן הברכה הוא רק בניסן אך זאת משום שבחודש זה האילנות מלבלבים ולפי זה נקבעה המצווה.
אז מומלץ לצאת לטבע, ליהנות מהאילנות ולומר את הברכה:
"בָּרוּךְ אַתָּה יְיָ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם שֶׁלֹּא חִסַּר בְּעוֹלָמוֹ כְּלוּם וּבָרָא בוֹ בְּרִיּוֹת טוֹבוֹת וְאִילָנוֹת טוֹבוֹת לֵיהָנוֹת בָּהֶם בְּנֵי אָדָם:"
בהצלחה!
וכמו שנאמר בשיר:
"כשעץ בגן מלבלב זה לא כואב להתאהב"...
https://www.youtube.com/watch?v=yW_JcmnotZA
חודש מלבלב, פועם ומרגש לכולכם
תמר, ניסן תשע"ח 2018
